SEO succes: de route naar betere online zichtbaarheid voor bedrijven in de water- en cleantech

Stel je voor: je presenteert met gepaste trots jouw baanbrekende dienst of product op dé beurs binnen jouw sector. Je doel is om nieuwe contacten te leggen die uiteindelijk jouw klantportfolio gaan verdubbelen.  

Maar helaas: je staat verstopt in een achteraf hoekje, met een stand die stiekem toch wat meer aandacht nodig had. Je aantrekkingskracht is beperkt en klanten lopen je stand voorbij. Hoe geweldig je product ook is, als je niet opgepikt wordt door jouw doelgroep blijf je onzichtbaar.  

De hierboven beschreven situatie geldt ook online. Zichtbaarheid is geen garantie, hoe fantastisch je product ook is. Goed nieuws: online gevonden worden heb je grotendeels zelf in de hand Het toverwoord? SEO! 

Wat is (het nut van) SEO? 

SEO, ook wel bekend als Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie, vormt een essentieel onderdeel van jouw website. Met een doordachte SEO-strategie benut je het volledige potentieel van zoekmachines zoals Google om de juiste bezoekers naar jouw website te leiden. 

Maar, waarom zou je dit eigenlijk willen? Potentiële klanten hebben vragen of problemen die ze graag opgelost zien. Ze voeren hun exacte vraag of probleem in op Google, zoals ‘hoe kan ik water besparen?’ of ‘waterontharder in de regio Amsterdam’. Het algoritme van Google gaat vervolgens snel aan de slag en presenteert hem of haar met duizenden resultaten die volgens de zoekmachine aansluiten bij hun zoekopdracht. SEO-optimalisatie zorgt ervoor dat jouw website in deze lijst verschijnt, bij voorkeur zo hoog mogelijk. 

De kans is klein dat nieuwe klanten direct jouw websiteadres invoeren in de adresbalk. Het is veel waarschijnlijker dat ze met een specifieke zoekopdracht uiteindelijk op jouw website belanden via een derde partij als Google. Het is de kunst om deze kans te benutten en de poorten te openen voor jouw gewenste klant.  

Wat heb je nodig om SEO toe te passen? 

Wellicht dat je nu al de piepende radars voor je ogen ziet draaien. Het goede nieuws is: ook jij kan SEO toepassen. Nog beter nieuws? Het hoeft niet veel te kosten. Vooral een doordachte strategie, een goede zelfkennis, en tijd en aandacht zijn van belang.   

Stap 1: Zelfkennis 

Begin met een grondig begrip van wie je bent, wat je aanbiedt en wie je wilt bereiken. Zodra je dit duidelijk hebt, kun je gericht communiceren. Dit is essentieel voor elke marketingactie. 

Stap 2: Trefwoorden (Keywords) 

Vertaal je zelfkennis vervolgens naar een keyword-onderzoek. Welke woorden en zinsdelen zijn relevant voor jouw aanbod? Met welke zoekwoorden zou jouw doelgroep jou kunnen vinden? Deze analyse kun je zelf uitvoeren of samen met een specialist. Vervolgens kun je deze zoekwoorden integreren in de content en het CMS-systeem van je site. Tools zoals Semrush en Google’s eigen Keyword Planner gaan je hierbij helpen. 

Stap 3: Contentcreatie 

Nu je weet op welke zoekwoorden je wilt worden gevonden, kun je beginnen met het creëren van boeiende, relevante content of het optimaliseren van bestaande content. Verfijn je headers, titels en beschrijvingen. Geef elke pagina een duidelijke focus. Zorg ervoor dat je content leesbaar is en vermijd overmatig gebruik van moeilijke termen. Het is ook belangrijk dat je website een logische structuur heeft met een sterke interne linkstructuur. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van specifieke landingspagina’s voor zoekwoorden met veel potentie, en gebruik strategisch je zoekwoorden, synoniemen en gerelateerde termen voor nog meer bereik. 

Stap 4: Meetbaarheid 

Vergeet niet dat je wilt weten hoe goed je presteert. Dit kun je alleen doen door je website meetbaar te maken. Elk bezoek, elke klik en elke conversie op je website is te meten. Hiermee kun je ontdekken hoeveel bezoekers je trekt, waar ze vandaan komen en hoe ze jouw site hebben gevonden. Google Tag Manager, Google Search Console en Google Analytics zijn krachtige tools om deze gegevens te verzamelen. Maak gebruik van deze beschikbare data.  

Stap 5: Blijf up-to-date en maak SEO een prioriteit 

SEO vereist voortdurende aandacht. De digitale wereld verandert snel en je zal de content moeten aanpassen aan het gedrag van je potentiële klanten, concurrenten en de wijzigingen in het algoritme van Google. Het is belangrijk om SEO als een doorlopende prioriteit te beschouwen om duurzaam succes te bereiken. Ook hier zijn slimme softwareoplossingen voor die je hierbij kunnen helpen. 

Kan dit niet sneller?  

Wil je sneller resultaat? Overweeg dan SEA (Search Engine Advertising). Het grote verschil tussen SEO en SEA? SEO focust op organisch (gratis) verkeer, terwijl SEA draait om betaald verkeer. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van SEA? Daar vertellen we je een volgende keer graag meer over! 

Wil je het echt goed doen, dan adviseren wij wel degelijk om eerst de basis goed te hebben voordat je er geld tegenaan gooit. Eerst je positionering, dan volgt de conversie. Je kan je net vergroten, maar dan vang je ook vissen die eigenlijk direct weer terug in zee mogen.  

SEO voor Watertech en Cleantech bedrijven: Een golf van kansen 

Ook in de watertech- en cleantechsector biedt zoekmachineoptimalisatie enorme kansen. Het maatwerk en de unieke oplossingen die deze bedrijven bieden, zijn een perfecte voedingsbodem voor SEO. Juist omdat deze sector zo gespecialiseerd is, zijn de onderscheidende factoren goud waard voor een effectieve SEO-strategie.  

Wettermerk, als gespecialiseerd marketingbureau, begrijpt de uitdagingen van de water- en cleantechsector. Gecombineerd met onze expertise in online marketing, zijn wij de ideale partner voor watertech- en cleantechbedrijven. We helpen je niet alleen opvallen, maar ook succesvol zijn in de digitale wereld. Klaar voor een stortvloed aan online succes? Wettermerk staat voor je klaar! 

Strategie is het sleutelwoord 

Zoals bij alles in de marketing, begint ook SEO met een doordachte strategie. De sleutel voor succes is weten wie je bent en waar je voor staat. Wat is jouw boodschap, wie is jouw doelgroep, en wat heb jij te brengen? En hoe ga je dat vertalen naar het relevante kanaal.  

Bij Wettermerk, als fullservice marketingbureau voor de water- en cleantech, bieden we het complete pakket: van het definiëren van kernwaarden en strategie tot het verbeteren van je online zichtbaarheid met SEO en/of SEA. Of je nu op zoek bent naar strategische marketingondersteuning of een SEO-expert, wij staan voor je klaar. 

Deel deze post

Ontdek meer

Laat ook zien wie je merkelijk bent

Ontdek ons stroommodel, bepaal jouw positie en plan een groeigesprek. Dan gaan we samen kijken naar de beste oplossing.

Ontdek ons stroommodel en bepaal jouw positie.
Plan een groeigesprek.
Bepaal samen de invulling van jouw zuivere marketing.